Terwijl de zon op mijn gezicht schijnt, bekijk ik vanaf een bankje hoe mijn mede-cursisten rondschuifelen in de sneeuw. Het is stil, hier in het Belgische landschap. Het is niet alleen stil om me heen, afgezien van het ruisen van de omringende bomen. Het is ook stil in mijn hoofd. De gedachtenmachine lijkt stopgezet, zorgen zijn gesmolten zoals de sneeuw om me heen, wilde plannen zijn een stille dood gestorven. In mijn hoofd popt alleen een liedje op; Enjoy the Silence. “Words are very unnecessary, They can only do harm”.

Ik ben op een Vipassana cursus in het Belgische Dilsen-Stokkem. Vipassana is een meditatietechniek die je leert tijdens een 10-daagse retraite. Van deze 10 dagen breng je 9,5 dag in volledige stilte door. Je praat niet met je mede-cursisten en je vermijd iedere vorm van oog- en lichamelijk contact. Die stilte is nodig om helemaal tot jezelf te komen, zonder afleidingen van buitenaf. Of 10 dagen niet wat aan de lange kant is? Ja, dat zou je denken, maar het is het minimaal aantal dagen dat nodig is om die staat te bereiken waarin je bevrijd raakt van alle onrust en al het leed dat je voor jezelf veroorzaakt.

Voordat ik vertrok was ik nog aan het bijkomen van overspanningverschijnselen en liep m’n hoofd over van allerlei gedachten. En nu, nu is het stil. Ik ben relaxter, rustiger, stabieler en daarnaast ook productiever, vrolijker en lichter. Het kost je slechts 10 dagen van je leven en je krijgt er honderden -zo niet meer- gelukkige dagen voor terug.  Dagen waarin je kan genieten van de stilte om je heen…met een grote glimlach op je gezicht.

Het Vipassana centrum Dhamma Pajjota, net over de grens bij Limburg, draait volledig op vrijwilligers. Een 10-daagse cursus kost je niets, slechts tijd. Je bent vrij om een bijdrage te geven, waardoor je bijdraagt aan een cursus voor cursisten na jou. Daarmee financier je het geluk van een ander en het is goed voor je karma! Kijk voor meer informatie en adressen van Vipassana centra over de hele wereld op www.dhamma.org. Wil je info van mij? Stuur me dan een mailtje.

Leave a Reply